Blog: december 2020

Opnieuw een maand voorbij. Opnieuw een paar weken dichter bij 2021. Opnieuw een beetje dichter bij het einde van het Lions jaar. Tempus fugit!

Echter indien de activiteiten van onze Lions en Leo’s aan hetzelfde ritme plaatsvinden dan tijdens de voorbije periode, dan staat ons nog het een en ander te wachten. Bovendien ben ik overtuigd dat er nog veel meer in de pijplijn zit.

De laatste weken zijn voor mij gekenmerkt door virtuele clubbezoeken en allerhande opvolgingsvergaderingen tussendoor. En die brengen altijd het nodige portie huiswerk met zich mee, samen met betere inzichten in wat onze vereniging allemaal in haar mars heeft. En dat is indrukwekkend.

Maar het meest ben ik toch wel onder de indruk gekomen van onze bijdrage aan de Voedselbanken. Niet alleen door de hands-on hulp bij het klaarstomen van de palletten in Fort 4 te Mortsel, maar vooral na reflectie over de directe maatschappelijke impact die deze hulp biedt. Dit gerelativeerd in het licht van het ruimere perspectief waaruit blijkt dat meer dan 1 op de 6 kinderen in armoede leeft. Dat is onwaarschijnlijk voor een land als België. De statistiek betreffende mensen in armoede of op de grens ervan is evenzeer triestig: nagenoeg 14,8 % van de Belgische bevolking behoort tot de groep met armoederisico op basis van inkomen. Het blijft in mijn hoofd ronddraaien. Wat kunnen we als Lions nog doen om een voortrekkersrol te spelen in het lenigen van deze nood. Samen met Robert Vermetten zijn we gaan brainstormen. Nu nog verder uitwerken en op muziek zetten. Story to be continued.

Maar iets anders nu….hoe gaat het met de Leo’s? Niemand beter om dit te beantwoorden dan Els Vanlinthout, de voorzitter van de Leo’s in districtB. Onze district Leo advisor - Piet Weltjens -en ikzelf hadden het genoegen de districtsvergadering van de Leo’s op 11 december te mogen meemaken. Virtueel natuurlijk. En we hebben wat opgestoken.

De Leo’s hebben prachtige initiatieven zoals blijkt uit de bijgevoegde collage die ze opstelden: verkoop van wijn, snoepjes, ontbijtboxen, aperobag, kerstbomen, kerststronken….; inzameling van kerstversiering voor een rusthuis; samenstellen en verkoop van een kookboek; Sinterklaaskwis; wandeling ten voordele van goede doelen;….

En dan zijn er nog de landelijke initiatieven met de tekenwedstrijd en kerstkaarten in het teken van kinderkanker, de herbruikbare drinkflessen en de geplande opruimactie. En ondertussen loopt het inzamelen van dopjes tvv blindegeleidehonden ook nog steeds verder.

Moeten we niet fier zijn op zoveel actie! De samenwerking met Lions is hierbij nodig en zeker aanwezig. Maar we kunnen nog beter doen op het vlak van wederzijdse communicatie, logistieke hulp, deelname aan elkaars activiteiten. Het mooie is dat zowel Lions als Leo’s hiervan overtuigd zijn. Laten we er dus permanent voor gaan. Leo’s en Lions maken immers samen het verschil.

 

 

Ik wens alle Lions en Leo’s alvast een zalig kerstmis en prettige eindejaarsfeesten in veilige omstandigheden.

Marc De Kegel

DG 112B ‘20-‘21

 

‘United in kindness and diversity Lions and Leo’s make the difference via'
‘the power of We Serve!’

SPEELGOED VOOR KINDEREN – Aarschot parel v/h Hageland