Blog: april 2021

Vanmorgen vroeg ik me willekeurig af of het woord 'coronamoeheid' al opgenomen is in het woordenboek. Waarschijnlijk pikte ik het woord ergens op of bevond mij in een toestand van verveling met het gehele gebeuren.

Zoals het in de huidige digitale kennismaatschappij past ging ik dan maar eens googelen. Tot mijn verbazing ontdekte ik het bestaan van een heus coronawoordenboek samengesteld door Ton den Boon met als titel "De taal van het nieuwe normaal – Corona en 1000 en enige woorden". De samenvatting begint met "De coronapandemie van 2020 veranderde niet alleen onze samenleving, maar ook onze taal. Het Nederlands kreeg er in korte tijd honderden, zo niet duizenden nieuwe woorden en uitdrukkingen bij. De taalveranderingen volgden het verloop van de pandemie op de voet. Aanvankelijk lag het accent op de medische termen. Vervolgens kwamen er talloze woorden voor ons lockdowngedrag bij. Ten slotte kreeg de wereld ná corona – 'het nieuwe normaal' oftewel de anderhalvemetersamenleving – vorm in onze taal…"

Ongelooflijk toch. Maar goed zo kwam ik er achter dat coronamoe als bijvoeglijk naamwoord als volgt omschreven staat: 'meer dan genoeg hebbend van de virusziekte corona en m.n. van de berichtgeving daarover'.

Ik sluit mij dan ook aan bij deze betekenis. Daarbij heb ik het vooral moeilijk met de verwijzing naar het niet aflatende nieuws dat wat mij betreft behoort tot de categorie 'trop is te veel en te veel is trop'.

Maar goed, ik begin er nu zelf over en dat was niet de bedoeling van deze blog.

Nee ik wou het nog maar eens hebben over hoe wij Lions het hoofd koel houden en verderbouwen aan een meer ideale Lions wereld.

Zeg nu zelf, sinds de vorige blog van mid-maart hebben we meerdere clubbezoeken afgelegd, de laatste kernkabinets- en kabinetsvergadering gehouden, een gouverneursraad gehad, clubwerkvergaderingen bijgewoond, districtconventie-comités gehouden, filmpjes opgenomen, teksten samengesteld voor SOHAP, commissievergaderingen gehad, Voedselbanken geholpen, enz… De Leo’s organiseerden een opruimactie, clubs blijven doorgaan met fundraisingacties naar aanleiding van Pasen en Moederdag, sociale acties gaan door waar het kan. Kortom Lions laten zich niet uit hun lood slaan.

Ondertussen naderen we de districtsconventie met rasse schreden. Minder dan een maand te gaan. Zullen we onze livestream kunnen aanhouden, moeten we overstappen naar een zoom? De beslissing zal wellicht pas eind april definitief vallen. Dit neemt niet weg dat het conventiecomité verdergaat op de ingeslagen weg. Nog even geduld dus.

Spijtig genoeg kwam er recent ook droevig nieuws. Lion Aimé D’Helft wisselde het aardse voor het eeuwige. Hij stierf op vrijdagavond 9 april. Aimé, door velen gekend, zal ons bijblijven als een Lions monument. Sterk en scherp van geest, krachtdadig in acties, blik vooruit en van alle markten thuis. Ongetwijfeld een Lion in hart en ziel. De berichtgeving kwam hard aan bij vele Lions. Wij zullen hem missen, wij zullen ook terugdenken aan wat hij betekend heeft, wij zullen hem gedenken.

Via deze weg wens ik nogmaals vanwege ons district onze deelneming te betuigen aan familie, vrienden, Lions Club Zuiderkempen Heist-Westerlo, zijn vele Lions vrienden in binnen- en buitenland.

Het ga je goed beste vriend Aimé – aeternam vale!

Marc De Kegel

DG 112B ‘20-‘21

 

‘United in kindness and diversity Lions and Leo’s make the difference via'
‘the power of We Serve!’

SPEELGOED VOOR KINDEREN – Aarschot parel v/h Hageland