Afscheid van Aimé D'Helft

AFSCHEID VAN LION AIME D'HELFT – 17 APRIL 2021 – HEIST OP DEN BERG

"Contra vim mortis non est medicamen in hortis" – tegen de kracht van de dood is geen kruid gewassen."Beste familie, beste lions vrienden, beste aanwezigen,

Lions club Zuiderkempen Heist-Westerlo, Lions district Antwerpen/Limburg/Vlaams Brabant, Lions België, Lions Clubs International, kortom Lions collega's en vrienden zijn de familie erkentelijk dat we hier vandaag bij Aimé's afscheid, een woordje mogen richten tot jullie ter nagedachtenis van en als dank voor Aimé's onbaatzuchtige bijdrage aan zijn en onze dierbare vereniging. Voor mij als gouverneur staat Lions voor Loving Individuals Offering Needed Service. Wij belichamen dit via de 'We Serve' gedachte die Aimé gedurende meer dan 50 jaar mee gestalte gaf op zijn eigen plichtsbewuste en warme manier.

Reeds in 1970 was hij lid van LC Kinshasa Bankoko waar hij toen leefde en werkte. Al bij de oprichting van de club in Heist in de late jaren '70 was hij betrokken en werd hij er ongewild de facto stichtend lid van. Dit was niet het begin maar de logische voortzetting van een merkwaardig pad van een Lion in hart en nieren. Voor sommigen een founding father, een echte peetvader, voor anderen een coach, een wandelende encyclopedie, een steunpilaar, een monument van de Lionswerking…, omschrijvingen die ik van verschillende collega's mocht ontvangen.

Laat mij jullie een korte bloemlezing geven van zijn inzet en bijdrage:

Aimé was als mede-stichter, als voorzitter, en als actief betrokken lid een eminentie in de Lions club van Zuiderkempen Heist-Westerlo. Actief in de vele sociale acties en fundraising activiteiten voor de goede doelen van de club. Niet in het minst voor De Speling, het tehuis voor jongeren met autisme in Booischot waar Aimé lid van de beheerraad was.  Dankzij zijn inzet en daadkracht kreeg het tehuis tot tweemaal toe de Lions Prijs van het Nationaal Werk toegewezen. Daarnaast speelde hij ook een trekkersrol bij het initiatief rond G-voetbal van de Koninklijke Sportkring Heist, voetbal voor personen met een beperking.

Dat Aimé tot Ridder werd geslagen als adviseur/ambassadeur voor de jumelage-club Krimpenerwaard in Nederland is ook geen toeval.

Ik lees dan ook met genoegen een deel voor van de bijdrage van de jumelageclub uit Zuid-Holland:

''Waar wij met onze Lionsuitjes ook waren, Aimé viel niet te missen. Met zijn markante postuur, iets gebogen, een beige regenjas, driedelig donkergrijze pak en hoed. Hij wist elke ruimte te vullen met zijn persoonlijkheid en charismatische uitstraling. Hij was regelmatig achter de microfoon te vinden om weer een leuk verhaal te vertellen of een herinnering te delen. Aimé deed zijn naam eer aan. Het was een aimabele man die bijvoorbeeld altijd op een nieuweling afstapte om ervoor te zorgen dat deze zich snel thuis voelde. Aimé zat nooit om een gesprek verlegen. Als je het geluk had om bij hem aan tafel te zitten dan wist je dat het nooit saai zou worden en dat er nooit een ongemakkelijke stilte zou vallen. We bewaren ook mooie herinneringen aan de viering van zijn 80e verjaardag bij onze club in Schoonhoven. Het was volgens hem één van die voorbeelden van 'onvergetelijke ogenblikken van hechte vriendschap'. ''

Voor Aimé was dat allemaal niet genoeg. Hij bouwde gestaag zijn spreekwoordelijke kennis en ervaring uit en werd zonevoorzitter, districtsgouverneur, voorzitter van de gouverneursraad, ICT-manager, webmaster, administratief doet-al. Veel Lions vrienden noemden hem dan ook een onuitputtelijke bron van informatie – de drijvende kracht achter projecten – de begeesterende coach. Zijn diverse talenten werden daarbij aangeboord om mensen toch maar niet te ontgoochelen.

Het zal dan ook niet verwonderen dat Aimé meerdere hoge erkenningen kreeg onder andere in de vorm van het Melvin Jones Fellowship, genoemd naar de stichter van onze vereniging. Aimé werd geëerd met niet minder dan 12 Melvin Jones Fellow awards als teken van zijn onvoorwaardelijke inzet voor humanitaire dienstverlening en voor het Lionisme.

En wat ons doorheen deze zaken vooral zal bijblijven is de gemoedelijkheid, de betrokkenheid en de inzet, die Aimé hierbij aan de dag legde.

Altijd geïnteresseerd in het reilen en zeilen van de club, het district, de Lions in België en internationaal; goedlachs en bereid om met een kwinkslag de lont uit het kruitvat te halen bij eventuele disputen, nieuwsgierig, leergierig, belezen, bereidwillig, empathisch tot op het einde.

Het moge duidelijk zijn, beste aanwezigen, dat Lions club Heist-Westerlo, het Lionisme een begeesterende figuur verliest.

In naam van Lions club Zuiderkempen Heist-Westerlo, van Lions district B en Lions België, bied ik de familie en vrienden ons welgemeend medeleven aan.

Beste Aimé, aeternam vale – het ga je eeuwig goed. Hou een oogje in het zeil op club, district en vereniging. Stuur gerust in jouw eigen stijl zo nu en dan een signaal wanneer we het goed doen, maar zeker ook indien we afwijken van onze charter.

"Cum omnibus bonis quiescat – moge hij rusten met alle goede zielen".

Marc De Kegel

DG 112B '20-'21

Met dank voor de bijdragen die ik mocht ontvangen van vele leden maar vooral van voorzitter Leo Hoefkens van LC Zuiderkempen Heist-Westerlo en van LC Krimpenerwaard.