Special Olympics Healthy Athletes Program

Special Olympics: van Kennedy’s tuin tot werelderkenning


De tuin van Eunice Kennedy

Sport voor mensen met een verstandelijke beperking. Het is gestart in de tuin van Eunice Kennedy-Shriver (zus van de president) begin jaren zestig in Rockville, Maryland (VS) en groeide vanaf 1968 uit tot een wereldorganisatie met ongeveer 4 miljoen leden, actief is in 178 landen. Sinds 1988 geniet de sport de erkenning ‘Olympisch’ door het IOC. Special Olympics draagt bij tot de persoonlijke ontplooiing van personen met een verstandelijke beperking, het bevorderen van hun inclusie en hun sociale erkenning. Er zijn vierjaarlijkse Wereldspelen, Regiospelen (zoals de Euroaziatische Spelen  Antwerpen 2014) en jaarlijkse Nationale Spelen (2018 Doornik, 2019 St.Niklaas, 2020 Antwerpen).

Gratis gezondheidsscreening

Het Healthy Athletes Program evalueert de lichamelijke gezondheid en de fysieke conditie van de atleten. Bijzonder belangrijk, vermits bepaalde fysieke ongemakken vaak niet onmiddellijk worden opgemerkt omwille van de verstandelijke beperking.  Het gezondheidsprogramma biedt gratis en vrijblijvende gezondheidsscreenings aan. Gezondheidsprofessionals en studenten van verschillende hogescholen voeren deze screenings uit en signaleren eventuele gezondheidsproblemen. Ze geven verder gericht advies en verwijzen hen door naar een specialist indien nodig. Op het einde van elke screening ontvangt elke atleet bovendien een gepast geschenk.

Wereldwijde steun van Lions

Lions International ondersteunt met sponsoring en vrijwilligers via LCIF, wereldwijd, het Opening Eyes Program, dat de oogscreening van de atleten organiseert. Ook bij Lions België begon het met enkele vrijwilligers. Sinds 2008 leveren ze ondersteuning voor het volledige gezondheidsprogramma. Elk jaar opnieuw maken ze de leuze ‘we serve’ (wij dienen) waar met:

  • Sponsoring van het gezondheidsprogramma om noodzakelijk medisch materiaal voor de verschillende programma’s aan te kopen en voor het organiseren van het gezondheidsprogramma tijdens de Spelen.
  • 150 vrijwilligers van Lions en Leo’s die zorgen voor o.m. de ontvangst en het begeleiden van de atleten tijdens de testen, het opstellen, het afbreken van de stands en de input van de data van testresultaten.
  • 4000 geschenken die de atleten ontvangen telkens zij een test hebben afgelegd.
  • De belangrijke zoektocht naar partners in de bedrijfswereld om dit uniek project via Lions mee te ondersteunen.

Extra info via www.specials-olympics.be

Werkgroep - Nationale commissie

Sinds het Lionsjaar 2015-2016 bestaat er een nationale werkgroep samengesteld uit enthousiaste Lions uit de 4 districten en Leo’s. Vanaf het Lionsjaar 2017-2018 is de werkgroep zelfs een nationale commissie. In overleg met de voorzitter van de gouverneursraad en de vier gouverneurs blijft de werkgroep actief binnen de nationale commissie.

Werkingsjaar 2016-2017: erkenning op wereldvlak!

In 2016 stelde het Special Olympics Healthy Athletes Program een 60-tal kandidaten voor om geëerd te worden met de Golisano Health Leadership Award. Dit omwille van hun bijzondere steun aan het gezondheidsprogramma van Special Olympics. 25 werden bekroond met deze prijs, waaronder Lions België! Op 29 november 2016 nam CC Remy Huwaert de Golisano Heald Leadership Award in ontvangst.

En daar stopt het niet. Van de 25 winnaars van de Golisano Health Leaderschip Award maakten zeven verkozenen kans op de Golisano Global Health Leadership Award, de hoogste onderscheiding die men kan ontvangen binnen Special Olympics voor uitzonderlijke verdienste aan het Healty Athletes Program. Lions België was één van de zeven met een prachtig juryverslag:

“Europe/Eurasia in partnership with Special Olympics Healthy Athletes Program Belgium: Lions Club International MD 112 in Brussels, Belgium for their leadership in creating healthcare solutions for Special Olympics athletes and their investment in making Special Olympics Belgium a Healthy Community. Lions Clubs Belgium supports Belgium's Healthy Athletes program financially by covering costs for the necessary supplies for multiple Healthy Athletes events. Lions Clubs International Belgium supports the Belgium's Healthy Athletes Program also on a logistical level. Each year they gather almost 4000 giveaways to donate to Special Olympics events.”

Tijdens de Special Olympics Wereldwinterspelen in Oostenrijk, op 20 maart 2017, namen CC Remy Huwaert en lion Paul Nauwelaerts namens Lions-België de Global Golisano Health Leadership Award in ontvangst. Past International President Wing-Kun Tam nam het woord na de uitreiking en riep alle Lionsdistricten van over de hele wereld op om het voorbeeld van Lions België te volgen! De uitreiking kreeg wereldwijd grote weerklank in de pers.

Een welverdiende bekroning voor alle Lions en Leo’s die gedurende meer dan 10 jaar dit project mee hebben ondersteund!

Extra info via www.lions.be/les-lions-clubs-belgique-gagnent-le-global-golisano-award/

Taboes doorbreken

Tegen 2020 wil Special Olympics België 20.000 mensen met een mentale beperking bereiken. Vandaag zijn er dat 12.500.  Belangrijkste doelstellingen: het sporten van valide en atleten met een mentale beperking promoten en de vele taboes rond mentale beperking doorbreken. Het gezondheidsprogramma, dat wereldwijd als een voorbeeld geldt, speelt daarbij een prominente rol.

Het Healthy Athletes Program wil in de toekomst nog meer gezagsdragers overtuigen van de waarde van deze gezondheidsonderzoeken en van de informatie die ze opleveren. Een preventief beleid, met een gezondheidszorg afgestemd op de specifieke noden van mensen met een mentale beperking, zorgt er immers voor dat de overheid minder moet uitgeven en de gezondheid van mensen met een mentale beperking duidelijk verbetert. Een betere gezondheid zorgt tevens voor betere integratie van mensen met een mentale beperking in de samenleving.

Daarnaast er een dringende nood aan de opstart van een sensibiliseringscampagne die de zorgverstrekkers en de rechtstreeks betrokkenen informeert over het veranderd beleid.

Lions België blijft het Healthy Athletes Program ondersteunen en helpt zo Special Olympics om haar doelstellingen te bereiken. Dit is alleen mogelijk met een visie op lange termijn binnen Lions België. Hierdoor kan Lions België helpen het verschil te maken voor het de gezondheid van 168.000 mensen met een mentale beperking!

Zin om enthousiast mee te werken aan dit schitterende project? Neem contact op met  één van de leden van de commissie-werkgroep!

Special Olympics Healthy Athletes Program….be a fan!